25 Nisan 2019 Perşembe

Rape Yeni Başyalayanlar Ne Yapmalı ?


Bu yazımız rape yeni başlayanlara, başlamak isteyenlere yani rap yapmak istiyorum diyenlere hitaben yazılmıştır. Başlamadan belirtmeliyim ki herhangi birinin tavsiyeleri değil, bu işe yıllarını vermiş birinin tecrübeleridir.

Not: Başarı bilmekten değil, uygulaya'bilmekten' geçer.

Öncelikle kendinize bu işi gerçekten yapmak istiyor musunuz bunu sormalısınız. Heves, para, ortam ya da başka bir şey için yapacaksanız bilin ki başaramazsınız. O yüzden bu soruya dürüst cevap verin. Bu aşamayı gönül rahatlığıyla geçtim diyorsanız başlayabiliriz. 

1. Kültürü Tanı

Rap yapmak için, öncelikle rap müziğin ne olduğunu anlamalısınız. Rap müzik nereden doğmuştur, amacı, gayesi nedir bunları iyice sindirin. Başlangıç seviyesi olarak Rap Müzik Nedir ? yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Sesini Tanı

En çok yapılan yanlışlardan biri, kendini tanımadan üretime geçmeye çalışmaktır. Öncelikle hali hazırda var olan rap şarkılarını söyleyerek sesinizi tanıyın. Bu aşama sanıldığından uzun sürebilir, sesinizi iyice tanımalı, kemik gibi oturtmalısınız. Eğer bu aşama tamamsa sırada ki maddemize geçebiliriz.

3. Bol Bol Dinle

Rap müzik de iyi yazmanın, iyi söylemenin ilk adımı iyi bir dinleyici olabilmektir. Başarılı bulduğunuz sanatçıları bol bol ve pür dikkat dinleyin. Neyi nasıl anlatmış, nasıl söylemiş, ölçülere nasıl uymuş gibi soruları şarkı üzerinde çalışın. Çok etkili bir taktiktir ileri de işinize çok yarayacak. Tökezlemek istemiyorsanız maddeleri sindire sindire devam edin.

4. Bol Bol Yaz

Artık yavaş yavaş işin en zor kısmına geçebiliriz. En zor kısmı diyorum, siz de bana hak vereceksiniz. Zaman zaman yazamayacak, zaman zaman yazdıklarınızı söyleyemeyeceksiniz.Bir müziğin üzerine belli ölçülere uyarak yazmak için, hem bir şair, hem de bir müzisyen olmalısınız. Ritmik bir şiir yazmak zordur. İlk zamanlar kötü şeyler ortaya çıkacaktır, asla pes etmek yok. Kimse ilk denemesinde başaramadı. Daha çok çalışmalıyız.

5. Bol Bol Söyle 

Bu maddeyle beraber bir önce ki maddenin de geliştiğini göreceksiniz. Nasıl şarkılar söyleyebildiğini anladıkça, ona göre kafiyeler ve ritimlerle yazacaksınız. İyi bir flow için çok çalışmalısınız. Artık yavaş yavaş bir rapçi olmaya başladık.

6. Kayıt Programlarını Öğren

Eğer bilgisayarın varsa, çok ucuz dahi olsa bir mikrofon edin kayıt programları üzerinde denemeler yap. Başlangıç seviyesi olarak Adobe Audition 1.5'i tavsiye edebilirim. İnternet üzerinde onlarca video bulup programı amatör düzeyde  öğrenebilirsin. Eğer böyle bir imkanın yoksa telefonuna video ya da ses kaydı olarak kayıtlar alabilirsin. Göreceksin ki kayıt almak en az yazmak ya da söylemek kadar ayrı bir uzmanlık gerektirecek. Bir süre mikrofon başında pişmen iyi olabilir.

7. Kendini Besle

Anlatacak bir şeyin olmazsa, bir şey anlatamazsın. Çok basit bir denklem aslında. O yüzden gerek sokaktan, gerek kitaplardan, gerek filmlerden, gerek başına gelen olaylardan durmadan kendini beslemelisin. Kültürel açıdan da anlatacak bir şeylerin olsun. 

8. Motivasyonunu Kaybetme

Bu konuda en büyük tavsiyem, iyi rapçilerin eski parçalarını dinlemen olabilir. Dinledikçe onlarında zamanla geliştiğini göreceksin. Bir örnek vermem gerekirse Sagopa Kajmer'in Silahsız Kuvvet mahlasıyla yayınladığı şarkıları dinleyebilirsin. 

9. Tekrar Tekrar Dene

Eğer iyi bir rapçi olmak istiyorsan, sıkılmadan tekrar ve tekrar denemelisin. Bu işe zaman ayırmazsan, başarman çok zor belki de imkansız olacaktır. Düzenli olarak çalış. 

10. Kötü Yorumlara Takılma

Kötü yorumlar gerek çevrenden, gerek paylaştığın platformlardan gelecektir. Eğer yapıcı bir yanı varsa al ve üzerine çalış ama bir çoğu eleştiri boş laf kalabalığı olacaktır. Onlara en güzel cevabı kendini geliştirerek verebilirsin, vazgeçerek değil. Hata yapmaktan korkma.

Son olarak şunu söylemek istiyorum: Asla vazgeçme. Paran varsa daha kolay bir yerlere gelebilirsin ama yoksa önünde çok uzun bir yol seni bekliyor, buna emin olabilirsin. Şanışer'in bir şarkısında dediği gibi, müzik de hayat gibidir, paran yoksa başaramazsın. Paran yoksa kat ve kat fazla çalışmalısın. 

Bu yazımızda rap nasıl yapılır, rape yeni başlayanlar ne yapmalı gibi sorulara cevap verdik, umarım işinize yarar. Basit gibi gözüken şeyler olabilir ama bunları yaptıkça geliştiğinizi göreceksiniz. Kendinize iyi bakın, bol şans.
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

1 yorum :